Saturday, August 30, 2008





Selo Lisine se nalazi u prosirenom delu kanjona Resave, sto mu daje vrlo atraktivan izgled, na cetiri kilometra od sela Strmosten u opstini Despotovac.Ispod planinskog visa Sokolica, iz kamena izvire snazno Veliko vrelo, koje posle par stotina metra pravi atraktivan vodopad. Voda koja se obrusava, proizvodi veliku buku, te taj vodopad zovu Veliki Buk.

Voda je vremenom napravila veliko udubljenje na kraskoj podlozi, i tu je nastalo malo jezerce. To je najvisi pojedinacni vodopad u Srbiji, visok 18m.

Zbog izuzetne lepote vrelo, recni tok i vodopad su zasticeni kao park prirode. Par stotina metra dalje, ova bezimena recica se uliva u Resavu.

Skoro uz sam vodopad smesteno je nekoliko restorana,  opremljenih u etno stilu. U jednom od njih, onom blizem vodopadu, iskoriscena je stena umesto jednog zida, delimicno prekrivena asurom,  koja ne smeta malim puhovima da se jurcaju i na taj nacin zabavljaju goste restorana.

Mi smo stigli pred samo padanje mraka, i, iznenadjenje smo dozivelu u vidu svitaca,  koji su se prvo primetili ispod krosnji drveca i u stenama, jer je tamo vec pao mrak. Zaista ih je bilo mnogo.

BELJANICA-Lisine













No comments: